Το laser CO2 είναι ένα laser νέας γενιάς, διοξειδίου του άνθρακα. Το laser CO2 κάνει φωτοθερμόλυση επιλεκτικά, με τη φωτεινή ενέργεια που εκπέμπει, η οποία απευθύνεται στο νερό που υπάρχει μέσα στο δέρμα και απορροφάται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται, μέσω της εξάχνωσης, διάσπαση συγκεκριμένων στοιχείων των ιστών του δέρματος.

Τι είναι το laser CO2 ;

Είναι μια τεχνική αναίμακτη με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση καλοηθών – κακοηθών δερματικών παθήσεων, όπως αφαίρεση θηλωμάτων, κονδυλωμάτων κ.α. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμπληρωματική θεραπεία για την ανανέωση του προσώπου για την αντιγήρανση και την αναγέννηση της επιδερμίδας.

Χρήσεις του laser CO2 για ιατρικούς σκοπούς

Το  laser CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά προβλήματα του δέρματος ή απλά για να αναζωογονήσει την επιδερμίδα του προσώπου και άλλες περιοχές του σώματος. Η ύπαρξη διαφορετικών ειδών laser CO2( σάρωσης, παλμικό, fractional laser) έδωσε αυτές τις δυνατότητες. Μπορεί με αναίμακτο τρόπο να αναγεννήσει την επιδερμίδα. Το laser CO2 εξομαλύνει τις καφέ κηλίδες που δημιουργούνται στο δέρμα λόγω ηλικίας, τις δυσχρωμίες, τις ελαφριές ρυτίδες, τις ουλές από την ακμή κ.α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το πρόσωπό ή μεμονωμένα σε περιοχές όπου υπάρχει βλάβη.

Το laser CO2 προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος, καθώς αφαιρεί τις στοιβάδες του δέρματος, που έχουν υποστεί βλάβες και αυτό γίνεται με την εξάχνωση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος και όχι με χημικές ουσίες. Αναλυτικότερα μπορούμε να δούμε τη χρήση του laser CO2 στην αφαίρεση καλοηθών εξεργασιών του δέρματος, την αντιμετώπιση κονδυλωμάτων και άλλων δερματικών παθήσεων.

  1. Αφαίρεση θηλωμάτων – καλοηθών σπίλων και άλλων δερματικών παθήσεων: Η ακρίβεια του laser CO2 επιτρέπει στο/στη δερματολόγο να αφαιρεί με απόλυτο έλεγχο τους σπίλους, καθώς εκείνος ορίζει την ένταση της ενέργειας που θα μεταδοθεί στο δέρμα και έτσι έχει πλήρη έλεγχο του βάθους της διείσδυσής του σε αυτό. Το laser καυτηριάζει την περιφέρεια της βλάβης χωρίς να επηρεάζει άμεσα τον σπίλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη αποκατάσταση της βλάβης. Ο τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων ανωμαλιών του δέρματος έχει βελτιωθεί και η πιθανότητα αιμορραγίας, που είναι σοβαρός κίνδυνος ακόμα και στο χειρουργείο, έχει ελαχιστοποιηθεί.
  2. Θεραπεία κονδυλωμάτων: Το laser CO2 στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα και τα θηλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Λόγω, της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής τους αν και η εξάχνωση οδηγεί αρκετές φορές στην επαναμόλυνση της πάσχουσας περιοχής. Είναι κατάλληλο για κονδυλώματα είτε μικρού είτε μεγαλύτερου μεγέθους με πολύ γρήγορη η επούλωση. Ακόμη, μπορεί να αντιμετωπίσει και για τις μυρμηγκιές και όλα τα διαφορετικά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

 

Χρήση του laser CO2 για αισθητικούς λόγους

Ο δερματολόγος μπορεί να εκτελέσει θεραπείες για την αντιγήρανση του δέρματος όπως η  αναδόμηση της επιδερμίδας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση των ρυτίδων και των έντονων γραμμών ή ακόμα και η εξάλειψή τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αυτόλογη μεσοθεραπεία ή άλλες επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους (π.χ. botox), τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θεαματικά και εντυπωσιακά.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το laser CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα στη δερματολογία. Για ιατρικούς σκοπούς, όπως αφαίρεση σπίλων και κονδυλωμάτων με εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής ή παρενεργειών, αλλά και για αισθητικούς λόγους, καθώς βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, στη μείωση των ρυτίδων και των έντονων γραμμών.