Το botox είναι μια από τις δημοφιλέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες ενάντια στη γήρανση του προσώπου. Καταπολεμά και αντιμετωπίζει τις ρυτίδες έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, το μέτωπο, γύρω από τα μάτια, το άνω χείλος και το λαιμό. Η θεραπεία με botox δρα πάνω στους μύες του προσώπου χαλαρώνοντας τους και εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις έντονες συσπάσεις τους. Η προσωρινή αυτή μείωση της κινητικότητας των μυών, κάνει τις ρυτίδες να εξασθενούν σταδιακά. Η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και ο τρόπος που εφαρμόζεται στο δέρμα χαρίζει φυσικότητα στην έκφραση του προσώπου.

Τα αποτελέσματά του είναι συνήθως ορατά από την πρώτη κιόλας ημέρα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στις 10 με 15 μέρες μετά από την εφαρμογή του.

Η διάρκεια δράσης του botox είναι 4 με 6 μήνες και εξαρτάται από το πόσο κινητικοί είναι οι μύες του προσώπου κάθε ατόμου που εφαρμόζεται η θεραπεία δηλαδή, πόσο εκφραστικό είναι το άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός πρέπει να ζητήσει να δει το άτομο 15 μέρες μετά την πρώτη εφαρμογή, ώστε να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα, αν αυτό είναι αναγκαίο.

Το botox δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, καθώς και πολλοί άντρες εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη θεραπεία. Πέρα από τη χρήση του στην αισθητική ιατρική, το botox χρησιμοποιείται και σε διάφορες παθήσεις, όπως την υπεριδρωσία, τις ημικρανίες κ.α.

Πώς δρα το botox;

Η δράση του botox στο πρόσωπο είναι να χαλαρώνει τους μύες του στα σημεία που εφαρμόζεται. Η κίνηση των μικρών μυών που προκαλούν εκφράσεις θυμού, λύπης, έκπληξης, απορίας, κ.α. μειώνεται. Το botox στοχεύει ακριβώς σε αυτούς τους μύες, που όταν συσπώνται δημιουργούν ρυτίδες. Με την κατάλληλη δόση και τη σωστή θέση εφαρμογής του botox, οι ρυτίδες λειαίνουν, χωρίς όμως να χάνεται η εκφραστικότητά μας.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου ενδείκνυται η θεραπεία με botox;

Το botox είναι ιδανικό για τις περιοχές του προσώπου που δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης, καθώς μπορεί να τις απαλύνει και να τις αντιμετωπίσει με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ρυτίδες έκφρασης είναι οι ρυτίδες που δημιουργούνται στο μέτωπο ( ρυτίδες έκπληξης), οι ρυτίδες των ματιών (το λεγόμενο πόδι της χήνας), οι ρυτίδες της μύτης, του στόματος (ρυτίδες καπνιστή) και των χειλιών και οι ρυτίδες του μεσοφρύου (ανάμεσα στα φρύδια, ρυτίδες θυμού).

Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ρυτίδες του λαιμού και για τη βελτίωση του οβάλ του προσώπου. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί για την ανύψωση της γωνίας των φρυδιών και την ανύψωση των γωνιών του στόματος.

Η βοτουλινική τοξίνη, βασικό συστατικό του botox, κάνει το λαιμό και το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο και πιο φρέσκο. Μια ακόμη εφαρμογή του botox είναι και η προληπτική του δράση, ακόμα και σε νεαρά άτομα με έντονη εκφραστικότητα, τα οποία έχουν ρυτίδες αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα μόνιμα στο πρόσωπο. Κατά την τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μικρότερη δόση botox που δρα ανασταλτικά στη μονιμοποίηση των ρυτίδων.

Πώς γίνεται η εφαρμογή του botox;

Η εφαρμογή του botox γίνεται στην περιοχή που χρειάζεται με μικρές ενδομυϊκές ενέσεις στους μύες που θέλουμε ναχαλαρώσουμε.  Η διαδικασία διαρκεί 10 με 20 λεπτά, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, με ένα μόνο μικρό αίσθημα τσιμπήματος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ποιες οδηγίες δίνονται αμέσως μετά τη θεραπεία;

Μετά το botox μπορείτε να επιστρέψετε  άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι μόνες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

  1. Μετά την εφαρμογή του botox στο πρόσωπο παραμείνετε σε όρθια θέση για τέσσερις (4) ώρες.
  2. Μην ξαπλώσετε για τέσσερις ώρες μετά το botox.
  3. Αμέσως μετά την εφαρμογή του και για τρεις ημέρες μην τρίβετε τη συγκεκριμένη περιοχή.
  4. Επίσης για 15 ημέρες μην επιτρέψετε σε επαγγελματίες αισθητικούς ή φυσικοθεραπευτές να κάνουν μασάζ στην περιοχή.
  5. Για 24ώρες μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό και γενικότερα μην υπερθερμαίνετε την περιοχή εφαρμογής του.
  6. Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για μια ημέρα.
  7. Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης και αλκοόλ για μια ημέρα.

Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη χρήση του botox;

Ανεπιθύμητες ενέργειες σπάνια εμφανίζονται και αν εμφανιστούν είναι παροδικές και ήπιες. Αυτές μπορεί να είναι μελανιές στα σημεία έγχυσης που υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες ή μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων που διορθώνεται στην επανεξέταση, η οποία γίνεται σε 15 ημέρες. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αίσθημα βάρους στην περιοχή του μετώπου κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του botox, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Για καλύτερα αποτελέσματα με διαχρονική δράση του botox, θα πρέπει αυτό να εφαρμόζεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο μεσοδιάστημα. Σε γενικές γραμμές το botox είναι καλό να γίνεται 2 με 3 φορές το χρόνο. Ο λόγος που δεν πρέπει να εφαρμόζεται περισσότερες φορές είναι γιατί ο οργανισμός μπορεί να εμφανίσει αντοχή στο botox και να το εξουδετερώσει πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό δίνει φτωχότερα αποτελέσματα στις μελλοντικές εφαρμογές του. Η συμπληρωματική εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται κάθε 15 μέρες και όχι αργότερα, διότι ο οργανισμός θα αντιληφθεί αυτή τη δόση ως καινούρια και θα αναπτύξει γρηγορότερη αντοχή και μειωμένη διάρκεια σε μελλοντική εφαρμογή.

Άλλες χρήσεις του botox

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα αισθητικά αποτελέσματα που προσφέρει, και σε άλλες περιπτώσεις. Εφαρμόζεται για την υπεριδρωσία παλαμών-πελμάτων μασχαλιαίων χωρών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το botox εδώ διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες, χωρίς να εμποδίζει τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα, παρά μόνο την υπερβολική εφίδρωση του ατόμου.  Ακόμα μια χρήση του είναι η αντιμετώπιση των ημικρανιών. Το botox αναστέλλει την ακούσια σύσπαση του μετωπιαίου μυός που ευθύνεται για κάποιες μορφές κεφαλαλγιών. Η δράση του είναι παροδική και υποχωρεί μετά από 4 με 6 μήνες. Η εφαρμογή αυτή αφορά και πραγματοποιείται καλύτερα από νευρολόγους.

Συνοψίζοντας

Το botox είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες αντιγήρανσης του προσώπου. Τα συστατικά του δρουν στους μύες του προσώπου, εμποδίζοντας τις συσπάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο οι ρυτίδες εξασθενούν και το πρόσωπο αποκτά μια πιο νεανική και φρέσκια όψη. Όταν γίνεται με σωστό τρόπο αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, χωρίς να μειώνει την εκφραστικότητα, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. Δεν αγριεύει, ούτε παγώνει το πρόσωπο.

Καλό θα είναι το botox να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες, ώστε να αποφεύγεται η μονιμοποίηση τους. Όσο νωρίτερα λοιπόν ξεκινά η θεραπεία, τόσο καλύτερα. Για τις στατικές ρυτίδες (αυτές που δεν σχηματίζονται από την έκφραση, αλλά από τη γήρανση), το botox δεν ενδείκνυται αν και αν πραγματοποιηθεί θα δώσει κάποια θετικά αποτελέσματα. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες και εξαρτάται από την κινητικότητα των μυών του προσώπου του κάθε ατόμου.

Τα αποτελέσματά του είναι ορατά από την αρχή, αλλά τελειοποιούνται 10- 15 μέρες μετά την εφαρμογή του. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί μια επαναληπτική εφαρμογή 15 ημέρες μετά την αρχική εφαρμογή του. Το botox είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Οι μοναδικές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσει είναι μετά την εφαρμογή του κάποιες μελανιές στα σημεία εφαρμογής του, οι οποίες είναι πολύ φυσιολογικές και εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και πάλι σημαντική είναι η επιλογή ποιοτικού σκευάσματος με τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Ακόμα, σε περίπτωση που θέλουμε να προλάβουμε το σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπό μας, μπορούμε να επιλέξουμε και το ελαφρύ botox, κατά το οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου.

Επίσης, το botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, και σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ορισμένων ασθενειών, όπως στις ημικρανίες και την υπεριδρωσία.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το botox είναι ένα ακριβό φάρμακο και δεν θα πρέπει να αναζητάμε φτηνές λύσεις, καθώς σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα και η προέλευση του είναι αμφίβολες και τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.