Η μεσοθεραπεία είναι ένας ενέσιμος τρόπος έγχυσης ουσιών στο μεσόδερμα, δηλαδή στο λίπος και το συνδετικό ιστό που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Τα μέρη του σώματος που μπορεί να εφαρμοστεί είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια. Η μεσοθεραπεία είναι μια ανώδυνη μέθοδος που χρησιμοποιούμε ώστε να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως ουλές, ρυτίδες αλλά και την υφή του δέρματος. Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά και διάφορα. Κάποια από αυτά είναι η μη χρήση αναισθησίας, η μη δημιουργία τομών στο δέρμα και το γεγονός ότι ο χρόνος ανάρρωσης είναι μηδενικός και μπορείτε απευθείας να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η όψη και η υφή της επιδερμίδας φαίνεται πιο νεανική, υγιής και φρέσκια. Παρόλα αυτά, το επιθυμητά ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση ενός κύκλου συνεδριών. Η ετερόλογη μεσοθεραπεία κατά την χρησιμοποιούνται αυξητικοί συσφικτικοί παράγοντες, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, απαιτεί συνήθως 5- 7 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 20-25 ημερών. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι περίπου 40 λεπτά.  Η συντήρηση, μετά το τέλος των καθορισμένων συνεδριών, είναι μεγάλης σημασίας, διότι με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα από τη μεσοθεραπεία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η συντήρηση γίνεται σε πιο αραιά διαστήματα, αλλά κρατά την επιδερμίδα σε μια υγιή και αναζωογονημένη κατάσταση.

Στη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται κάποια υλικά, κυρίως διάφορα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Τα συστατικά αυτά και ειδικά οι βιταμίνες έχουν αντιγηραντική δράση, συντελούν στη σύνθεση του ασβεστίου, ενισχύουν την μικροκυκλοφορία, βοηθούν την ενυδάτωση της επιδερμίδας και την παραγωγή του κολαγόνου. Το πιο σημαντικό όμως συστατικό στη μεσοθεραπεία είναι το υαλουρονικό οξύ. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλεται σε αυτό, καθώς μια από τις πολλές ιδιότητές του είναι η ικανότητά του να συγκρατεί τα μόρια του νερού, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά για την υγεία της επιδερμίδας. Η ενυδάτωση που προσφέρει το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα, το βοηθά ώστε να παράξει το δικό του κολλαγόνο.

Πώς γίνεται η μεσοθεραπεία; Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής της;

Στη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται κάποια συγκεκριμένα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος και δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο δέρμα. Αυτά τα υλικά διοχετεύονται από το/ τη δερματολόγο στο μεσόδερμα, με τρόπο ενέσιμο με ή χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Στην περιοχή που πάσχει γίνονται πολλαπλές εγχύσεις του συστατικού. Κάθε τσίμπημα περιέχει μικρή ποσότητα αυτού του υλικού και ο πόνος μοιάζει με ελαφρύ τσίμπημα, καθώς η σύριγγα που χρησιμοποιείται είναι μικρή, με πολύ λεπτή βελόνα. Η μεσοθεραπεία είναι μια ανώδυνη διαδικασία, απλή και χωρίς παρενέργειες.

Τι πετυχαίνουμε με τη μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία δρα απευθείας στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και την πρόληψη των ρυτίδων. Λειτουργεί ευεργετικά στην περιοχή των ματιών βελτιώνοντας τους μαύρους κύκλους και τις ρυτίδες. Ακόμα, κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο υγιή προσθέτοντας λάμψη στην υφή και την όψη της, αποκαθιστά το δέρμα από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και μειώνει τις λεπτές ρυτίδες με την έντονη αντιγηραντική δράση που προσφέρει.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από το πρόσωπο;

Η μεσοθεραπεία, εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να εφαρμοστεί και στο λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια αλλά και στο υπόλοιπο σώμα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού λίπους. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται εδώ είναι η καφεΐνη και άλλες διάφορες που ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Στην περίπτωση του τοπικού λίπους τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και μόνιμα. Οι συνεδρίες που απαιτούνται είναι 6-8 ανά 15 ημέρες, αν και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος και τη βαρύτητα του προβλήματος.

Για καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στην περίπτωση της καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, θα πρέπει να ακολουθηθούν και συνεδρίες συντήρησης του αποτελέσματος. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να προκαλέσουν εκχυμώσεις ή οιδήματα, τα οποία υποχωρούν περίπου σε 20 ημέρες.

Ποια είναι η διαφορά της μεσοθεραπείας με την αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται συστατικά από τον ίδιο τον οργανισμό του ατόμου και όχι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως γίνεται στη μεσοθεραπεία. Στη συγκεκριμένη θεραπεία αξιοποιείται το πλάσμα του οργανισμού, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Επιπλέον, μέσα στο πλάσμα περιέχονται πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που ανανεώνουν τα κύτταρα του οργανισμού και ενυδατώνουν το δέρμα.

Η διαδικασία που ακολουθείται στην αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι η εξής: Ο/Η γιατρός λαμβάνει μια μικρή ποσότητα αίματος και σε ένα ειδικό μηχάνημα πραγματοποιείται διαχωρισμός του αίματος από τα βασικά συστατικά του. Το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων, αφού επεξεργαστούν, εγχέονται στο δέρμα με μια λεπτή βελόνα. Αυτά τα συστατικά ενεργοποιούν και επιδιορθώνουν τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβες. Στο τέλος της θεραπείας μπορεί να δημιουργηθεί ένας ήπιος ερεθισμός, ο οποίος διαρκεί λίγη ώρα. Η αυτόλογη θεραπεία, όπως και η απλή μεσοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια.

Η μεσοθεραπεία προσφέρει άμεσα αποτελέσματα;

Στην πρώτη κιόλας συνεδρία γίνονται εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας, τα οποία είναι η βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος. Για καλύτερα όμως και μονιμότερα αποτελέσματα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα περίπου ενός μήνα. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι έτσι πιο ολοκληρωμένο, με την επιδερμίδα σαφώς πιο λεία και απαλή και τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους να έχουν μειωθεί. Αποτελεσματική είναι η θεραπεία και στη σφριγηλότητα του λαιμού. Η συντήρηση είναι σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση του αποτελέσματος και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο επίπονη διαδικασία είναι η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία είναι μια ανώδυνη μέθοδος, χρησιμοποιείται πάντα τοπική αναισθησία. Η σύριγγα που χρησιμοποιείται για την έγχυση των ουσιών στο μεσόδερμα είναι πολύ μικρές με μια πολύ λεπτή βελόνα. Η αίσθηση που προκαλείται κατά τη διάρκεια είναι ένα μικρό τσίμπημα στην περιοχή που πραγματοποιείται η έγχυση του υλικού. Μάλιστα, υπάρχουν σημεία όπου ο πόνος δεν γίνεται καθόλου αντιληπτός.

Πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στο καθημερινό μου πρόγραμμα μετά από κάθε μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία εκτός από το γεγονός ότι δεν προκαλεί πόνο στο άτομο, δεν αφήνει σημάδια, ούτε αλλοιώνει το σχήμα του προσώπου. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι ήπιος ερεθισμός ή ελαφριές εκχυμώσεις οι οποίες υποχωρούν μέσα στις επόμενες ώρες. Το καθημερινό σας πρόγραμμα και δραστηριότητες δεν επηρεάζονται πουθενά, καθώς δεν θα υπάρχει πόνος και ο ερεθισμός δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανής. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε ερεθισμός δεν χρήζει ειδικής φροντίδας και περνάει μόνος του σε λίγες ώρες.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα άτομο τη μεσοθεραπεία;

Σταθερή ηλικία δεν υπάρχει για να ξεκινήσει ένα άτομο τη μεσοθεραπεία. Το ίδιο το σώμα δίνει τα σημάδια για το πότε θα ξεκινήσει κάποιος/ κάποια αυτή τη διαδικασία και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ενδείξεις που μπορεί να μας παρακινήσουν και να στραφούμε στη μεσοθεραπεία είναι η χαλάρωση και η αφυδάτωση της επιδερμίδας, η εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων και η αλλαγή στην υφή και την όψη του δέρματος.

Μπορούν όλα τα άτομα να εφαρμόσουν τη θεραπεία της  μεσοθεραπείας;

Η μεσοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε διαβητικά άτομα, καρδιοπαθείς, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρκίνο στο πρόσφατο παρελθόν.