Η laser αποτρίχωση αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το δέρμα παύει να ταλαιπωρείται από την επίπονη χρήση του κεριού και των αποτριχωτικών μηχανών, το ξυράφι και τις αποτριχωτικές κρέμες. Όλα αυτά δεν δίνουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως το μεγαλώνουν. Κανενός τύπου laser δεν υπόσχεται μόνιμη αποτρίχωση. Οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές, απαλές, μειώνονται σε αριθμό, σε σημείο που να χρειάζονται αναμνηστική συνεδρία μια φορά το χρόνο ή και καθόλου, αν δεν απασχολούν το ίδιο το άτομο.

 

Πώς λειτουργεί η laser αποτρίχωση και ποια είδη laser υπάρχουν;

Η laser αποτρίχωση λειτουργεί με την εκπομπή μιας μονοχρωματικής δέσμης ακτινοβολίας με συγκεκριμένο μήκος κύματος. Αυτό απορροφάται από τα μελανινοκύτταρα του τριχοθυλακίου και έτσι καταστρέφεται η ρίζα της τρίχας που βρίσκεται μέσα στο δέρμα και όχι μόνο το μέρος που προεξέχει. Τα laser αποτρίχωσης που υπάρχουν είναι τα εξής: Πρώτον ο Αλεξανδρίτης (Alexandrite), ο οποίος εκπέμπει στα 755 nm, δεύτερον το διοδικό (Diode) που εκπέμπει στα 805 nm, και τρίτον το ND-Yag laser που εκπέμπει στα 1064nm και είναι ιδανικό για τις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Σε ποια μέρη του σώματος μπορεί να γίνει laser αποτρίχωση;

Η laser αποτρίχωση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά και του προσώπου, που υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Τα μέρη του προσώπου που μπορεί να εφαρμοστεί το laser είναι τα φρύδια, οι φαβορίτες, οι παρειές, το άνω χείλος και το πηγούνι. Στο σώμα μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές, στα χέρια (βραχίονες, αντιβράχια), τις μασχάλες, τα πόδια( μηροί, κνήμες), το μπικίνι, την κοιλιά, το στήθος, την πλάτη και τη μέση. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η laser αποτρίχωση δεν πονάει καθώς η εφαρμογή του γίνεται με ταυτόχρονη ισχυρή ψύξη της περιοχής με διάφορες μεθόδους. Αυτό κάνει το laser μια πολύ ανώδυνη μέθοδο αποτρίχωσης.

Χρειάζονται κάποιες προετοιμασίες πριν από τη laser αποτρίχωση; Ποιες είναι αυτές;

Ναι, για την εφαρμογή του laser αποτρίχωσης και για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Για τουλάχιστον 1 μήνα πριν την έναρξη του laser, δεν θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί καμιά άλλη μέθοδος που να τραβά από τη ρίζα την τρίχα, όπως οι αποτριχωτικές μηχανές και το κερί. Οι τρίχες θα πρέπει να έχουν ξυριστεί 2 με 3 ημέρες πριν τη χρήση του laser. Έτσι το laser θα μπορέσει να χτυπήσει το θύλακα της τρίχας και όχι μόνο το μέρος που προεξέχει από το δέρμα. Όσο διάστημα γίνεται εφαρμογή του laser αποτρίχωσης δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση αποτριχωτικής μηχανής ή κεριού. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ξυράφι. Μετά το τέλος κάθε εφαρμογής laser, βάζουμε στην περιοχή που έγινε χρήση του μια ενυδατική καταπραϋντική κρέμα, η οποία ανακουφίζει το δέρμα από μικροερεθισμούς.

Πόσες συνεδρίες με laser αποτρίχωση χρειάζονται για κάθε περιοχή και κάθε πότε γίνεται η εφαρμογή τους;

Ο ακριβής αριθμός συνεδριών εξαρτάται το κάθε άτομο. Δεν είναι ίδιος για όλους, διότι εξαρτάται από την αντίθεση του χρώματος ανάμεσα στην τρίχα και το δέρμα. Σε περίπτωση που έχουμε ένα ανοιχτό δέρμα και σκούρες τρίχες, οι συνεδρίες που απαιτούνται είναι λιγότερες γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια μεγαλύτερες ενέργειες. Το αντίθετο συμβαίνει αν έχουμε σκούρο δέρμα και ανοιχτόχρωμες τρίχες. Σε γενικές γραμμές απαιτούνται 5 με 6 συνεδρίες ανά περίπου 4 εβδομάδες. Επίσης υπάρχουν μέρη που χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες, όπως τα πόδια, το μπικίνι και οι μασχάλες. Γενικότερα οι γυναίκες έχουν γρηγορότερα αποτελέσματα από τους άντρες.

Τι αποτελέσματα έχει η laser αποτρίχωση;

Η laser αποτρίχωση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τριχοφυΐας. Από την πρώτη συνεδρία οι τρίχες μειώνονται και γίνονται πιο μαλακές και ανοιχτόχρωμες. Τα αποτελέσματα βέβαια εξαρτώνται και από το χρώμα του δέρματος, το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας, εάν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές καθώς και από το είδος του laser αποτρίχωσης που χρησιμοποιείται (με τον Διοδικό να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα), την ένταση του laser και τη διάρκεια του παλμού. Ακόμα, σημαντική παράμετρος είναι η περιοχή που εφαρμόζεται το laser. Οι τρίχες στο πρόσωπο είναι πιο επίμονες απ’ ότι στα πόδια, το μπικίνι και τις μασχάλες. Τέλος, η τριχοφυΐα στους άντρες είναι πιο επίμονη λόγω των περισσότερων ανδρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Εκτός από τους αισθητικούς λόγους εφαρμογής του laser αποτρίχωσης, υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι εφαρμογής του;

Εκτός από τους αισθητικούς λόγους και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που προσφέρει το laser αποτρίχωσης υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι που εφαρμόζεται. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η θυλακίτιδα. Η θυλακίτιδα είναι φλεγμονή του δέρματος, η οποία δημιουργείται από τις κλασικές μεθόδους αποτρίχωσης, δηλαδή το ξυράφι κυρίως, τις αποτριχωτικές μηχανές και κρέμες και το κερί. Σε αυτήν την περίπτωση η τρίχα γυρίζει μέσα στο δέρμα και δημιουργεί τη φλεγμονή ή μπορεί να οφείλεται και σε σταφυλόκοκκο που έχει εισχωρήσει στη ρίζα της τρίχας λόγω τραυματισμού από τις κλασικές μεθόδους αποτρίχωσης.

Τα αποτελέσματα της θυλακίτιδας είναι δυσάρεστα, καθώς μπορεί να αφήσει μόνιμους λεκέδες στο δέρμα. Ακόμα ένας ιατρικός λόγος που χρησιμοποιείται το laser αποτρίχωσης είναι άτομα με ιστορικό κονδυλωμάτων, καθώς αυτά μπορεί να εξαπλωθούν με τις κλασικές μεθόδους αποτρίχωσης. Με το laser αποφεύγεται αυτή η εξάπλωση των βλαβών σε άλλες περιοχές. Επίσης άτομα που έχουν χειρουργηθεί για κύστη κόκκυγος θα πρέπει να αποτριχώνονται με laser, διότι η νόσος αυτή οφείλεται στην παγίδευση τριχών στη μεσογλουτιαία περιοχή. Με το laser αποφεύγεται η υποτροπή της. Τέλος, άτομα που ερεθίζονται εύκολα από τις αποτριχωτικές κρέμες και παθαίνουν συχνά δερματίτιδες.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η laser αποτρίχωση; Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του;

Η laser αποτρίχωση δεν έχει απόλυτες αντενδείξεις, παρά μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παράδειγμα: Στο μαυρισμένο δέρμα καλό είναι να μη γίνεται χρήση laser διότι η αυξημένη μελανίνη μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Το laser αντιλαμβάνεται χρώμα και δεν μπορεί να διακρίνει το χρώμα του δέρματος από το χρώμα της τρίχας. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το διοδικό laser και το NdiYag είναι πιο κατάλληλα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

Στην κύηση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, αν και το laser δεν έχει κίνδυνο για το έμβρυο. Ακόμα σε άτομα με τατουάζ η χρήση laser μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα. Παρενέργειες από το laser αποτρίχωσης δεν υπάρχουν παρά μόνο ένας ελαφρύς ερεθισμός στα σημεία εφαρμογής του. Αυτός ο ερεθισμός είναι προσωρινός και ο σχηματισμός μικρών εξογκωμάτων, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό διαρκεί για πολύ λίγη ώρα. Στη γρηγορότερη εξαφάνισή τους βοηθά η ενυδατική αντιφλεγμονώδης κρέμα που εφαρμόζουμε μετά την αποτρίχωση.

Η laser αποτρίχωση έχει τα ίδια αποτελέσματα στις ξανθές και λευκές τρίχες, όπως στις σκουρόχρωμες;

Η laser αποτρίχωση αποδίδει πολύ καλύτερα στις σκουρόχρωμες τρίχες, καθώς γίνεται καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας του laser από τη μελανίνη ιδιαίτερα όταν έχουμε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Οι ξανθές τρίχες μπορούν και αυτές να εξαλειφθούν, αλλά χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες. Δυστυχώς στις λευκές τρίχες Η laser αποτρίχωση δεν μπορεί να αποδώσει, εξαιτίας της έλλειψης μελανίνης.

 

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι η laser αποτρίχωση είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και καμία δυσάρεστη παρενέργεια. Το γεγονός ότι είναι ανώδυνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς ακόμα σκοπούς το κάνει ακόμα πιο σημαντικό.