Η μυκητίαση αποτελεί συνηθισμένη λοίμωξη που προκαλείται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται σε κατάλληλες για αυτούς συνθήκες, όπως ζέστη και υγρασία. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα και χωρίζεται σε τρεις (3) βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον μύκητα που την προκαλούν.
- Μύκητες που οφείλονται σε δερματόφυτα
- Ποικιλόχρους πιτυρίαση
- Μυκητιάσεις από candida
Μυκητίαση από δερματόφυτα
Η μυκητίαση από δερματόφυτα προσβάλλει τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, τα νύχια και το τριχωτό μέρος της κεφαλής. Εφόσον ακολουθηθεί η σωστή αγωγή, δεν παρουσιάζει δυσκολία στην αντιμετώπιση της.
- Μια από τις πιο συνηθισμένες μυκητιάσεις, είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή» (Tinea Pedis). Εμφανίζεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και έχει τα εξής συμπτώματα: επίμονος κνησμός κάτω από το πόδι ή μεταξύ των τελευταίων δαχτύλων, απολέπιση, ξηροδερμία, φλεγμονή και φλύκταινες. Η θεραπεία διαρκεί από εβδομάδες μέχρι μήνες, αλλά η μόλυνση μπορεί να ξαναεμφανιστεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες για την προστασία και την πρόληψη από καινούριες μυκητιάσεις, όπως να πλένουμε καθημερινά τα πόδια και να στεγνώνονται πολύ προσεκτικά ακόμα και με σεσουάρ. Στις δημόσιες πισίνες απαραίτητη είναι η χρήση ποδοναρίων. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε βαμβακερές κάλτσες και να μην χρησιμοποιούμε ίδιες πετσέτες ή υποδήματα με άλλα άτομα.
- Ακόμα μια συνηθισμένη μυκητίαση είναι αυτή των νυχιών. Αρχικά εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας λευκής ή κίτρινης κηλίδας κάτω από την άκρη του νυχιού στο χέρι ή το πόδι. Όσο προχωρά η λοίμωξη, το νύχι μπορεί να αποχρωματιστεί, να παχύνει και να θρυμματίζεται στην άκρη. Συνήθως, δεν επηρεάζονται όλα τα νύχια του ποδιού ή του χεριού. Αυτή η μυκητίαση αντιμετωπίζεται με συστηματική θεραπεία, ιδιαίτερα όταν επηρεάζεται η μήτρα του νυχιού. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί, πάνω στο νύχι και γύρω από αυτό, ειδικό διάλυμα.
- Μυκητίαση μπορεί να εμφανισεί και στο τριχωτό της κεφαλής, η λεγόμενη δερματοφυτία τριχωτού κεφαλής. Οι μύκητες μπορούν να εισβάλουν και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του στελέχους της τρίχας. Είναι πιο συχνή στα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία και απολέπιση. Η αντιμετώπιση γίνεται με από του στόματος θεραπεία και κάποιες φορές σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικές κρέμες και σαμπουάν.
Μυκητίαση : Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Από τις συχνές μυκητιάσεις, που εμφανίζονται στον κορμό, το λαιμό και στην επιφάνεια των άνω άκρων με τη μορφή κηλίδων, χρώματος καφέ ή λευκού ποικίλου μεγέθους. Εκδηλώνονται πιο συχνά το καλοκαίρι, καθώς ένας από τους τρόπους μετάδοσής της είναι οι μύκητες που υπάρχουν στην άμμο. Η θεραπεία γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σε μορφή τζελ ή ψεκασμό με ειδικά αντιμυκητιασικά spray και με τη χρήση σαμπουάν, διότι οι μύκητες αποικούν στο τριχωτό της κεφαλής.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της είναι ακόμα η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία, ο ιδρώτας, λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες, η γενετική προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές ακόμα και η χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα. Η ποικιλόχρους πιτυρίαση δεν είναι κολλητική, αλλά τα άτομα με προδιάθεση θα πρέπει να αποφεύγουν τα υγρά και ζεστά μέρη αι τη χρήση λιπαρών καλλυντικών.
Μυκητίαση από candida
Ο μύκητας candida ευνοείται κυρίως από την υγρασία και τη ζέστη, για το λόγο αυτό οι μυκητιάσεις από candida εκδηλώνονται όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα: ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στις μασχάλες, στις μηρογεννητικές πτυχές και μεσογλουτιαία. Οι μυκητιάσεις από candida θεραπεύονται εύκολα και γρήγορα με τοπική ή συστηματική αγωγή. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την περιοχή που έχει αναπτυχθεί η μυκητίαση, και τη συνέπεια στην αγωγή από τους ασθενείς.