Η τριχόπτωση είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τη ψυχολογία, την κληρονομικότητα ή την υγεία του ατόμου. Ο άνθρωπος φυσιολογικά χάνει καθημερινά περίπου 100 τρίχες. Για να θεωρηθεί η τριχόπτωση παθολογική, το άτομο θα πρέπει να χάνει ακόμα πιο πολλές τρίχες, οι οποίες δεν αντικαθίστανται οδηγώντας σε σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε στρες και άγχος, δερματολογικά προβλήματα, παθήσεις θυρεοειδoύς, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυστηρές δίαιτες κ.α.

Τριχόπτωση: Ποιοι είναι οι τύποι;

Ανδρογενετική αλωπεκία: Εμφανίζεται σε άνδρες και σε γυναίκες και οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Παρατηρείται κυρίως στην περιοχή των κροτάφων.

Γυροειδής αλωπεκία: Χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια των τριχών σε κεφάλι και σώμα. Συνήθως παρατηρείται σαν απουσία τριχών σε σχήμα νομίσματος αρχικά, βλάβες οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να επεκταθούν, να συνενωθούν και να καταλήξουν σε ολική αλωπεκία. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι πως ο οργανισμός αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια σαν ξένο σώμα και επιτίθεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται η τριχόπτωση.

Διάχυτη αλωπεκία:Σε αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης παρατηρείται μειωμένη πυκνότητα της τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής και οφείλεται στη διακοπή του φυσιολογικού κύκλου ζωής της τρίχας. Εμφανίζεται αρκετά συχνά στους ενήλικες και μπορεί να επηρεάσει την τριχοφυΐα και του υπόλοιπου σώματος.

Τριχόπτωση: Τρόποι αντιμετώπισης

Ανάλογα με την αιτία εμφάνισης της τριχόπτωσης ο δερματολόγος θα συστήσει την αντίστοιχη θεραπεία.

  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Εφαρμόζεται σε άτομα με προβλήματα τριχόπτωσης, προληπτικά για να δυναμώσουμε την τρίχα και συνδυαστικά για βελτιώσουμε το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Είναι μια όχι τόσο επώδυνη μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούνται αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων του αίματος του ίδιου του ατόμου.

  • Λοσιόν μινοξιδίλης

Αποτελεί μια φαρμακευτική θεραπεία κατά την οποία η λοσιόν χρησιμοποιείται μια με δύο φορές την ημέρα. Μπορεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας, αλλά τα αποτελέσματά της είναι ορατά μόνο κατά το διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιείται.

  • Χάπια φιναστερίδης

Η φιναστερίδη είναι μια ουσία που δρα αναστέλλοντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη, την πιο επιθετική μορφή της που σκοτώνει την τρίχα. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που επιβραδύνει την τριχόπτωση. Λόγω όμως αρκετών παρενεργειών δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά και ποτέ δεν αποτελεί αγωγή πρώτης γραμμής.

  • Θεραπεία με laser

Όπως το laser σε υψηλές συχνότητες μπορούσε να απορροφηθεί από την τρίχα και να την κάψει, μπορεί αντίστοιχα σε συγκεκριμένες χαμηλές συχνότητες να διεγείρει τα τριχοθυλάκια και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη νέων τριχών. Ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση του δέρματος με αποτέλεσμα τη βελτίωση του μήκους και της διαμέτρου της τρίχας.