Η παιδοδερματολογία είναι ο κλάδος της δερματολογίας που ασχολείται με τις δερματικές παθήσεις, οι οποίες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Οι δερματικές παθήσεις στα παιδιά είναι  συνηθισμένες. Η διάγνωσή τους όμως μπορεί να παρουσιάσει κάποιες φορές δυσκολίες, λόγω της δυσκολίας λήψης ακριβούς ιατρικού ιστορικού και συμπτωματολογίας. Τα δερματολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά μπορεί να είναι προβλήματα που αφορούν μόνο αυτές τις ηλικίες, αλλά και δερματοπάθειες που προσβάλλουν και τους ενηλίκους.

Παιδοδερματολογία: Ποιες είναι οι πιο συχνές παιδικές δερματικές παθήσεις;

Η παιδοδερματολογία μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρακάτω δερματικές παθήσεις:

  1. Μυκητιάσεις
  2. Λεύκη
  • Ψωρίαση
  1. Εκ γενετής ασθένειες του δέρματος
  2. Μυρμηγκιές
  3. Έλεγχος σπίλων
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)
  • Παιδικές αλωπεκίες

Αναλυτικότερα:

Παιδοδερματολογία και λεύκη

Η λεύκη της παιδικής ηλικίας διαφέρει από την έναρξή της από των ενηλίκων και ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να τη διαγνώσει εύκολα. Στα παιδιά συμπεριλαμβάνει περισσότερες τμηματικές μορφές, έχει υψηλότερο επιπολασμό σπίλων με λεύκη άλω και έχει συνήθως οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νόσων. Οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άκρα.

 

Παιδοδερματολογία και ψωρίαση

Στην παιδοδερματολογία γνωρίζουμε ότι η κληρονομικότητα πάιζει σημαντικό ρόλο. Η ψωρίαση προσβάλλει και τα δύο φύλα, αλλά δεν είναι μεταδοτική. Το θερμό κλίμα και το φως του ήλιου έχουν θετικά αποτελέσματα στην πάθηση, ενώ το ξηρό κλίμα και το κρύο θα πρέπει να αποφεύγονται.

 

Παιδοδερματολογία και εκ γενετής σημάδια

Πολλά νεογέννητα εμφανίζουν σπυράκια ή κηλίδες που σύντομα εξαφανίζονται. Μπορεί βέβαια να εμφανιστούν διάφορα σημάδια στο δέρμα κατά τη γέννηση ή λίγο μετά:

  1. Μογγολικές κηλίδες ή γκρι σπίλος της παιδικής ηλικίας ή δερματική μελάνωση: μοιάζουν με μώλωπες και εμφανίζονται στους γλουτούς ή την πλάτη. Συνήθως ξεθωριάζουν στο 1ο έτος και δεν απαιτούνται θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση.
  2. Αιμαγγείωμα ή τριχοειδές αιμαγγείωμα: Αναπτύσσεται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και ξεθωριάζουν ή να συρρικνώνονται με το χρόνο. Στα 9 χρόνια συνήθως εξαφανίζονται. Το αιμαγγείωμα είναι μια διογκωμένη ερυθροϊώδης βλάβη που συμπιέζεται. Δεν απαιτείται κάποια θεραπεία, μόνο εάν υπάρχουν πολλαπλά και μεγάλα αιμαγγειώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του παιδιού. Η θεραπεία γίνεται με λέιζερ, στεροειδή ή ιντερφερόνη.
  • Ομαλό αιμαγγείωμα: Υπάρχει από τη γέννηση του βρέφους και έχει χρώμα ερυθροϊώδες. Βρίσκεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα άκρα και μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, που αυξάνεται με την ανάπτυξη του παιδιού. Αντιμετωπίζεται με λέιζερ.
  1. Αυχενικός σπίλος: Είναι μικρές αγγειακές δυσπλασίες που εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου. Δεν απαιτείται θεραπεία.

 

Παιδοδερματολογία και μυρμηγκιές

Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο ιός εισβάλλει στο δέρμα, μέσω πληγής ή γρατσουνιάς. Οι μυρμηγκιές έχουν το χρώμα του δέρματος ή πιο σκούρο και η υφή τους μπορεί να είναι λεία ή τραχιά. Εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα δάχτυλα και το πίσω μέρος των χεριών, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές, γι αυτό θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Σε δημόσιες πισίνες είναι απαραίτητη η χρήση ποδοναρίων, κάθε παιδί θα πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα και εάν κάποιος από το σπίτι έχει μυρμηγκιές πελμάτων θα πρέπει να ψεκάζετε στην μπανιέρα ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης μετά από κάθε χρήση. Η θεραπεία στα παιδιά γίνεται κυρίως με λέιζερ ή κρυοθεραπεία.

 

Παιδοδερματολογία και παιδικές αλωπεκίες

Υπάρχουν διαφορετικές αιτίες σε κάθε περίπτωση παιδικής αλωπεκίας. Μια από αυτές είναι η δερματοφυτία τριχωτού της κεφαλής και πολύ συχνή στα παιδιά. Εμφανίζεται συνήθως σαν στρογγυλό μπάλωμα στο κεφάλι. Η θεραπεία  περιλαμβάνει λήψη αντιμυκητιασικού από το στόμα και αντιμυκητιακό σαμπουάν. Είναι μεταδοτική, γι αυτό χρειάζεται προσοχή στα αντικειμένα που αγγίζουν το κεφάλι. Μια άλλη μορφή αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία, που δεν είναι μεταδοτική και θεωρείται τοπική αυτοάνοση διαταραχή – Σημαντικό ρόλο παίζει το άγχος. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μια πλήρως αποτελεσματική θεραπεία, αλλά με αλοιφές κορτικοστεροειδών που εφαρμόζονται στην περιοχή μπορεί η ασθένεια να κρατηθεί υπό έλεγχο.

 

Η παιδοδερματολογία ασχολείται με τις δερματικές ασθένειες των παιδιών και είναι ένας σημαντικός κλάδος της δερματολογίας, καθώς το παιδικό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδικού οργανισμού. Στην παιδοδερματολογία στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη συστηματική αγωγή και δίνεται έμφαση στην τοπική αγωγή και το λέιζερ (μετά βέβαια από 14 ετών.