Η θεραπεία ακμής είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία που καλούνται να δώσουν οι δερματολόγοι. Η ακμή είναι μια νόσος του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, προκαλείται από την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και οδηγεί σε ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και το σώμα. Η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και η απόφραξη του εκφορητικού πόρου είναι η αιτία πρόκλησής της. Τα συμπτώματα της ακμής εμφανίζονται στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη και στους γλουτούς και για κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική αντιμετώπιση.
Θεραπεία ακμής
Η θεραπεία ακμής δεν είναι μια. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες που η κάθε μια ανταποκρίνεται σε διαφορετικό είδος ακμής. Σε περιπτώσεις πιο απλές χρησιμοποιούμε τοπικές θεραπείες. Εάν η ακμή δεν υποχωρήσει με αυτές τις θεραπείες εφαρμόζουμε την συστηματική αγωγή για την αντιμετώπισή της.
Τοπική θεραπεία ακμής
Η τοπική θεραπεία ενδείκνυται για την ήπια μορφής ακμής και κάποιες φορές μπορεί να χορηγηθεί και συνδυαστικά με τη συστηματική θεραπεία. Τα σκευάσματα για την τοπική θεραπεία ακμής είναι κυρίως αντιμικροβιακά ή κερατινολυτικά, τα οποία περιορίζουν την κερατινοποίηση του σμηγματογόνου πόρου. Αναλυτικότερα:
- Τοπικά αντιβιοτικά: Τα τοπικά αντιβιοτικά συνιστώνται σε φλεγμονώδη ακμή. Τα συχνότερα και αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά είναι η κλινδαμυκίνη και το βενζοϋλοϋπεροξείδιο. Άλλα αντιβιοτικά είναι η ερυθρομυκίνη και η τετρακυκλίνη.
- Αζελαϊκό οξύ: Το αζελαϊκό οξύ αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας και επαναφέρει στο φυσιολογικό τις διαδικασίες διαφοροποίησης της επιδερμίδας. Μειώνει τα σπυράκια της ακμής χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς και είναι από τις πιο σημαντικές θεραπείες ακμής.
- Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τη θεραπεία ακμής: Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό αντιμικροβιακό-αντισηπτικό για την καταπολέμηση της ακμής. Η εφαρμογή του συνιστάται να γίνεται νύχτα, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Τα σπυράκια υποχωρούν σε μερικές εβδομάδες.
Άλλες τοπικές θεραπείες είναι το ρετινοϊκό οξύ, το σαλικυκό οξύ, η ρεσορκίνη κ.α.
Συστηματική αγωγή για τη θεραπεία ακμής
Εάν η ακμή δεν υποχωρεί με την τοπική θεραπεία, χρειαζόμαστε τη συστηματική αγωγή για την αντιμετώπισή της.
- Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών: Τα αντιβιοτικά είναι πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση της ακμής, καθώς περιορίζουν τη φλεγμονή και ελαττώνουν τη συγκέντρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο σμήγμα. Το πιο συνηθισμένο αντιβιοτικό είναι η τετρακυκλίνη. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η μινοκυκλίνη, η ερυθρομυκίνη και η τριμεθοπρίμη. Ο χρόνος για τη θεραπεία ακμής με αντιβιοτικά είναι το λιγότερο 3 μήνες.
- Ορμονική θεραπεία ακμής: Στην ορμονική θεραπεία ακμής χρησιμοποιούνται για τις ενήλικες γυναίκες αντισυλληπτικά δισκία αιθινυλοιστραδιόλης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός αντιανδρογόνων και οιστρογόνων. Είναι ιδανική θεραπεία ακμής για γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σημαντική είναι η συμβολή του γυναικολόγου.
- Συστηματικά ρετινοειδή: Εδώ χρησιμοποιείται το 13-cis-ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α, το οποίο βελτιώνει και εξαφανίζει τα σπυράκια, ελαττώνοντας την έκκριση του σμήγματος περιορίζοντας τους μικροοργανισμούς που δραστηριοποιούνται κατά την ακμή και αναπλάθοντας γρήγορα την επιδερμίδα. Συνιστάται για τη θεραπεία ακμής κυστικού τύπου και την ακμή που προκαλεί ουλές. Τα σπυράκια υποχωρούν σε 6 εβδομάδες και τα αποτελέσματα παραμένουν κατά μεγάλο ποσοστό και μετά το τέλος της θεραπείας. Παρενέργειες της θεραπείας ακμής με ρετινοϊδή είναι η ξηρότητα του δέρματος που εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς, αλλά δεν απαιτείται διακοπή της θεραπείας. Άλλες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν όπως, μυαλγίες, κεφαλαλγίες και αρθραλγίες. Η πιο σημαντική παρενέργεια είναι η τερατογένεση, για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αντισύλληψη κατά το διάστημα της θεραπείας αλλά και για τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τέλος της.
Ειδικές θεραπείες ακμής
- Χημικό peeling: Το χημικό peeling βοηθά στα σημάδια και τις ουλές της ακμής. Καταστρέφεται η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και τα σπυράκια μειώνονται άμεσα. Για τις ουλές εφαρμόζεται peeling βαθύτερης μορφής.
- Βαθύς καθαρισμός προσώπου: Αποτελεί μέσο θεραπείας αλλά και πρόληψης της ακμής. Τα σπυράκια και το σμήγμα ελαττώνονται σημαντικά μετά από θεραπείες καθαρισμού του προσώπου.
- Laser CO2: Οι ουλές βελτιώνονται σημαντικά με τη χρήση του laser CO Αυτό διεγείρει τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, αναπλάθοντας έτσι την επιδερμίδα.
- Αυτόλογη μεσοθεραπείαβλαστοκυττάρων PRP: Με αυτή τη θεραπεία ακμής τα συμπτώματα ακμής μειώνονται και επιδιορθώνονται οι βλάβες των ιστών.