Το υαλουρονικό οξύ είναι η πιο αποτελεσματική λύση για τη λείανση και την εξαφάνιση των ρυτίδων του προσώπου (χειλιών, στόματος και ζυγωματικών). Χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα για την αύξηση του όγκου των χειλιών και του περιγράμματος τους, του σχήματος του προσώπου, ενώ προσφέρει εξαιρετική ανανέωση και βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, το οποίο με τον ενέσιμο τρόπο αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο αντιγήρανσης και ανάπλασής του. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που απορροφώντας νερό του δέρματος γεμίζει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, κάνοντας το πρόσωπο λείο, απαλό, σφριγηλό και ενυδατωμένο. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, όταν εφαρμόζεται βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών του κολαγόνου και της ελαστίνης. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσθέσει όγκο στα χείλη και στις μικρές ελαττωματικές περιοχές του προσώπου, κάνοντας το δέρμα πιο λείο και ομοιόμορφο.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτεΐνη που, όπως αναφέραμε, υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία αυτή βρίσκεται στο μεσόδερμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση του δέρματος. Στο υαλουρονικό οξύ οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η φρεσκάδα και ο όγκος του προσώπου. Το γεγονός ότι δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και η συμβατότητά του με τον οργανισμό του ανθρώπου, οδήγησε στην κατασκευή της συνθετικής μορφής του υαλουρονικόυ οξέος.

Από τότε χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα στον κλάδο της αισθητικής και της ομορφιάς. Το υαλουρονικό οξύ, με τη μορφή της ενέσιμης διάφανης γέλης, χρησιμοποιείται για το γέμισμα των ρυτίδων, την αύξηση του όγκου του δέρματος και τη βελτίωσή του. Ακόμα, το υαλουρονικό οξύ περιέχεται ως βάση σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς, όπως σαπούνια, κρέμες, make-up. Ωστόσο, τα μόρια του υαλουρονικού οξέος είναι μεγάλα και δεν μπορούν να διαπεράσουν εύκολα το δέρμα. Η καλύτερη εφαρμογή του λοιπόν και με καλύτερα αποτελέσματα γίνεται με την ενέσιμη μορφή του. Σημαντικό ρόλο παίζει, όπως και σε άλλες θεραπείες, η επιλογή αξιόπιστου σκευάσματος.

Που μπορούμε να εφαρμόσουμε τη θεραπεία με υαλουρονικό οξυ;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά μέρη του προσώπου, ώστε να επιτύχουμε ένα υγιέστερο και πιο αναζωογονημένο και νεανικό δέρμα. Εφαρμόζεται ιδανικά για το γέμισμα και την εξαφάνιση των ρυτίδων των χειλιών, περιστοματικές (ρυτίδες καπνιστή), στις ρυτίδες των παρειών, στις ρυτίδες των ματιών και του μετώπου και στις υπολειμματικές ουλές της ακμή. Ακόμα προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη δημιουργία για πιο σαρκώδη χείλη, στην αύξηση του όγκου των ζυγωματικών, αλλά και οπουδήποτε αλλού σημείου του προσώπου, καθώς προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα.

Η θεραπεία είναι γρήγορη, ασφαλής και ανώδυνη. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία και τα αποτελέσματα είναι άμεσα και με διάρκεια έως και ένα (1) χρόνο. Αναλυτικότερα, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση ως εξής:

  • Καταπολέμηση ρυτίδων: Το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό για την ελαστικότητα του δέρματος. Με τα χρόνια η ποσότητα του κολλαγόνου του δέρματος μειώνεται και δεν αναπληρώνεται. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή λέπτυνση της επιδερμίδας και τη δημιουργία γραμμών και ρυτίδων. Το υαλουρονικό οξύ, έχοντας την ιδιότητα να γεμίζει τις μικρές κοιλότητες του δέρματος ανάλογα με τη χρήση του μπορεί να εξαλείψει τις γραμμές και τις ελαφριές ή βαθύτερες ρυτίδες. Παράλληλα, το υαλουρονικό οξύ στο σημείο που εφαρμόζεται διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συσφίγγει την περιοχή, βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα του προσώπου. Έτσι, η επιδερμίδα επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Με τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ αντιμετωπίζονται και οι πιο δύσκολες ρυτίδες, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από τα χείλη.
  • Αύξηση του όγκου στα χείλη: Λίγες μόνο ενέσεις με υαλουρονικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία πιο σαρκωδών χειλιών. Με το πέρασμα του χρόνου, τα χείλη χάνουν τον όγκο τους. Με το υαλουρονικό οξύ όμως μπορούν να γεμίζουν και να δώσουν μια πιο νεανική και θηλυκή εικόνα στο πρόσωπο. Με τη σωστή χρήση του υαλουρονικού οξέος και στις σωστές αναλογίες, το αποτέλεσμα θα δείχνει τελείως φυσικό, χωρίς υπερβολές. Ακόμα μαζί με την αύξηση του όγκου των χειλιών επιτυγχάνεται και η βελτίωση του περιγράμματός τους, δίνοντας έτσι ένα συνολικά άρτιο αποτέλεσμα.
  • Βαθιά ενυδάτωση προσώπου: Το υαλουρονικό οξύ εκτός από την καταπολέμηση των ρυτίδων και την αύξηση του όγκου του προσώπου και των χειλιών, έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ένα από τα κύρια συστατικά του απορροφά την υγρασία του δέρματος, καταπολεμώντας την ξηρότητά του και κρατώντας την επιδερμίδα συνεχώς ενυδατωμένη. Με το υαλουρονικό οξύ το δέρμα θα είναι λαμπερό και φρέσκο, αφού προσφέρει πλούσια ενυδάτωση και περιποίηση στο πρόσωπο.

 

Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια πολύ απλή, ασφαλής και γρήγορη διαδικασία. Πριν την έγχυση του υλικού στο δέρμα, εφαρμόζεται στην περιοχή τοπική αναισθητική κρέμα. Το υλικό περιέχεται σε προγεμισμένες σύριγγες του 1 ml  και η έγχυση γίνεται με μια πολύ μικρή βελόνα. Η διάρκεια δεν ξεπερνά τα 5 με 10 λεπτά. Μετά το τέλος της διαδικασίας, μπορεί να υπάρξει στο σημείο εφαρμογής μια ελαφρά κοκκινίλα και πρήξιμο, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγη ώρα.

Το υαλουρονικό οξύ έχει παρενέργειες;

Το υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορεί από αξιόπιστες εταιρίες φέρει πιστοποίηση από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, γεγονός που εγγυάται την ασφάλειά του. Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Αλλεργική αντίδραση του οργανισμού, η οποία εκδηλώνεται με κοκκινίλες και πρήξιμο και υποχωρούν με κορτικοστεροειδή σκευάσματα (η αντίδραση αυτή μπορεί να προβλεφθεί με τη λήψη σωστού ιστορικού).
  2. Μόλυνση, εάν δεν τηρηθούν σωστά οι συνθήκες υγιεινής.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα από την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος δεν μας ικανοποιεί, αυτό μπορεί να απομακρυνθεί με την υαλουρονιδάση. Η υαλουρονιδάση είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ. Διαλύει αμέσως το υαλουρονικό που απορροφάται από τον οργανισμό και η βελτίωση είναι άμεσα ορατή. Βέβαια καλύτερα θα είναι να ξεκινάμε με μικρή ποσότητα και στη συνέχεια να προσθέτουμε υλικό, ώστε να παοφύγουμε τη χρήση της υαλουρονιδάσης. Η χρήση της είναι ασφαλής αλλά πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, καθώς η υαλουρονιδάση επιδρά όχι μόνο στο συνθετικό υαλουρονικό αλλά και στο ήδη υπάρχον υαλουρονικό του οργανισμού.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέσιμων θεραπειών με υαλουρονικό οξύ είναι τα άμεσα και εξαιρετικά αποτελέσματα που προσφέρουν. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το αδύναμο και ταλαιπωρημένο δέρμα  μεταμορφώνεται σε ένα λαμπερό, σφριγηλό και υγιές δέρμα. Η βαθιά ενυδάτωση που του προσφέρει, βοηθά το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό και φρέσκο. Σε περίπτωση που μείνουμε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, ο χρόνος διάρκειάς τους είναι ακόμη ένα βασικό πλεονέκτημά τους.

Τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκούν από έξι (6) μήνες έως ένα (1) χρόνο. Ακόμη, το κόστος της θεραπείας δεν είναι υψηλό (βέβαια εξαρτάται από την ποιότητα του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί) και την καθιστά προσιτή σε όλους. Μετά το τέλος της θεραπείας δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης και η μόνη συμβουλή που δίνεται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών. Αυτό γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό στην απορρόφηση της υγρασίας από άλλα σημεία του σώματος και με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν τα μέγιστα αποτελέσματα.