Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, ανεξαρτήτως κιλών. Η δημιουργία της οφείλεται στην κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακή τροφή των λιποκυττάρων της περιοχής. Ο οργανισμός λοιπόν αντί να καίει τα λίπη, τα αποθηκεύει στα λιποκύτταρα. Σε αυτή τη διαδικασία συντελούν η κακή διατροφή, η μη ικανοποιητική λήψη νερού, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, καθώς και η κληρονομικότητα και ορισμένες ορμονικές διαταραχές. Στα σημεία λοιπόν που δημιουργείται η κυτταρίτιδα, εμφανίζονται λακκάκια και λακκούβες και το δέρμα αποκτά την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Τα πιο συνηθισμένα μέρη που εμφανίζουν κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, οι γάμπες, το στομάχι και το εσωτερικό των μπράτσων. Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε 3 στάδια, αναλόγως τη σοβαρότητά της. Η κυτταρίτιδα Α σταδίου που γίνεται εμφανής μόνο εάν πιέσουμε την περιοχή, το στάδιο Β που είναι εμφανής μόνο σε όρθια στάση και το στάδιο Γ που είναι μεγάλου βαθμού κυτταρίτιδα και είναι εμφανής και σε όρθια και σε ύπτια στάση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα;

Η χρήση τοπικών αλοιφών δεν υπόσχεται πολλά, γιατί το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε βρίσκεται βαθιά στο δέρμα, στο λιπώδη ιστό και εκεί δεν εισχωρούν οι διάφορες κρέμες. Άλλωστε, το ίδιο το δέρμα είναι φραγμός.

  • Μεσοθεραπεία: τα υλικά διοχετεύονται από το γιατρό στο μεσόδερμα με ενέσιμο τρόπο, κάνοντας πολλαπλές εγχύσεις στην περιοχή που πάσχει. Στα θετικά της θεραπείας συγκαταλέγονται το γεγονός ότι κάθε συνεδρία είναι μια διαδικασία γρήγορη και απλή. Η μοναδική παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί είναι κάποιες μελανιές στα σημεία έγχυσης των ουσιών εξαιτίας της βελόνας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι καφεΐνη, συσφικτικοί παράγοντες, παράγωγα αγκινάρας κ.α.
  • Cavitation: χρησιμοποιούνται εστιασμένοι υπέρηχοι. Το λίπος στην περιοχή ρευστοποιείται και απομακρύνεται μέσω του λεμφικού συστήματος. Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνική, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Συστήνεται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Α και Β σταδίου σε συνδυασμό με λήψη άφθονου νερού.
  • Laser: εφαρμόζεται στον υποδόριο λιπώδη ιστό και μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και την πιο επίμονη κυτταρίτιδα. Είναι μία γρήγορη μέθοδος που δεν αφήνει μελανιές. Γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.