Ο καθαρισμός προσώπου είναι ό,τι πιο σημαντικό για μια λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Ο καθαρισμός προσώπου απομακρύνει το υπερβολικό σμήγμα και τα μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) από την επιδερμίδα και το αποτέλεσμα είναι η λεία και ομοιογενής υφή της επιδερμίδας του δέρματος. Εκτός από τη λάμψη και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας, ο καθαρισμός προσώπου βοηθά  στην αποφυγή της ακμής και την ομοιόμορφη εφαρμογή των καλλυντικών στο δέρμα. Σε περίπτωση που υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα στο δέρμα και το κάνει ανάγλυφο και θαμπό (φαγεσωρική ακμή), ο καθαρισμός προσώπου βοηθάει σημαντικά.

Ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου γίνεται με ειδικά μηχανήματα (δερμοαπόξεση) που τρίβουν και απορροφούν το περίσσιο σμήγμα και κάνουν ομοιόμορφη την επιδερμίδα. Η χρήση αντισηπτικών για την αποφυγή μολύνσεων θεωρείται απαραίτητη. Χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά εργαλεία, οι φαγεσωροεξαγωγείς, τα οποία αποστειρώνονται μετά από κάθε καθαρισμό. Ο καθαρισμός προσώπου έτσι δεν έχει κανένα κίνδυνο για ενδεχόμενες μολύνσεις.

Στο τέλος του ο κάθε καθαρισμός προσώπου, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα για 2 με 3 ημέρες. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να μη γίνεται χρήση make up για διάστημα 24ων ωρών . Κάποιες φορές, μετά τον καθαρισμό προσώπου,  συστήνεται η χρήση αντιβιοτικής κρέμας ή κάποιο ήπιο αντισηπτικό. Ο απλός βαθύς καθαρισμός προσώπου καλό είναι να γίνεται μια φορά το χρόνο σε υγιείς επιδερμίδες για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ενυδάτωση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Σε επιδερμίδες πιο ταλαιπωρημένες λόγω ηλικίας ή ακμής, ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να γίνεται πιο συχνά ή να εφαρμόζονται οι παρακάτω μέθοδοι:

Καθαρισμός προσώπου με χημικό peeling

Ο καθαρισμός προσώπου με χημικό peeling αφαιρεί την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος η οποία καταστρέφεται με τη χρήση ειδικού χημικού διαλύματος. Με τον τρόπο αυτό η επιδερμίδα ανανεώνεται και αναζωογονείται, καθώς το δέρμα παράγει καινούρια επιδερμίδα και η διέγερσή του βοηθά στην παραγωγή περισσότερης ελαστίνης. Ενδείκνυται σε άτομα με πανάδες, κηλίδες, ουλές, ρυτίδες και ακμή. Οι περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί είναι, εκτός από το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα χέρια και η ράχη. Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται διαφορετικός τύπος peeling.

Τύποι χημικού Peeling αναλόγως το βάθος διείσδυσης

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι χημικού Peeling

 1. Επιφανειακό: Δρα στην επιδερμίδα, κυρίως επιφανειακά
 2. Μεσαίο: Χρησιμοποιείται συχνότερα από τους 3 αυτούς τύπους και διεισδύει μέχρι το άνω μέρος του χορίου
 3. Βαθύ: Φτάνει μέχρι τη βαθύτερη στοιβάδα του χορίου και γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στην αντιμετώπιση ουλών, από ακμή ή από τραυματισμούς.

Όσο πιο βαθύ είναι το peeling, τόσο πιο άμεσα είναι τα αποτελέσματα, αλλά ο χρόνος αποθεραπείας, όσο και ο κίνδυνος μολύνσεων είναι μεγαλύτερος.

 Καθαρισμός Προσώπου – Χημικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται

Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται και διαφορετικά χημικά διαλύματα. Οι πιο γνωστές ουσίες είναι οι εξής:

 1. Μανδελικό οξύ: Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση, καθαρισμό προσώπου, λείανση των πόρων και ρύθμιση του σμήγματος
 2. Α υδροξύ οξέα-AHA: Ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ενεργούς ακμής, χρωματικών διαταραχών, λεπτών γραμμών έκφρασης και για της ήπιας φωτογήρανσης
 3. Αζελαϊκό οξύ: Ιδανικό για την ενεργό ακμή, ήπια σημάδια ακμής και ροδόχρου ακμής
 4. Σαλικυκό οξύ: Για τη βαριά ακμή, τη θυλακίτιδα, τους μεγάλους πόρους του δέρματος και τη σμηγματόρροια
 5. Τριχλωροξικό οξύ: Χρησιμοποιείται για ανάπλαση της επιδερμίδας σε περίπτωση ήπιας ή βαριάς φωτογήρανσης.

Καθαρισμός προσώπου – Διαδικασία χημικού peeling

Το χημικό peeling διενεργείται από το/ τη δερματολόγο στο ιατρείο. Αρχικά δίνονται ειδικές κρέμες για την προετοιμασία του δέρματος, τα οποία περιέχουν ρετινόλη ή υδροκινόνη (ανάλογα με την περίπτωση) για να εφαρμόζονται καθημερινά επί 1 με 3 εβδομάδες πριν το χημικό peeling. Κατά τη διάρκεια του χημικού peeling δεν χρειάζεται αναισθησία. Η ουσία που εφαρμόζεται αφήνεται να δράσει για 5 με 15 λεπτά, αναλόγως το βάθος του peeling, και στη συνέχεια εφαρμόζεται το αντίδοτο της ουσίας είτε με μορφή διαλύματος είτε με μορφή κρέμας ώστε να εξουδετερώσει τη χημική ουσία και να σταματήσει τη δράση της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανάληψη από 20 ημέρες έως και 2 μήνες. Αμέσως μετά την εφαρμογή του διαλύματος παρατηρείται ήπια ερυθρότητα και  μετά από λίγες μέρες το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει. Η κρούστα που θα εμφανιστεί υποχωρεί  και το νέο δέρμα εμφανίζει ένα ροζ χρώμα, το οποίο αποκαθίσταται σταδιακά.  Η αίσθηση καύσου τα 2 πρώτα 24ωρα  είναι φυσιολογική και αντιμετωπίζεται με καταπραϋντικές αλοιφές. Απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο για τις πρώτες ημέρες ενώ συνιστάται η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας συστηματικά.

Ενδείξεις εφαρμογής του χημικού peeling

Το χημικό peeling είναι πολύ αποτελεσματικό στα εξής:

 1. Αντιμετώπιση ουλών από ακμή
 2. Αντιμετώπιση ενεργού ακμής
 3. Αντιμετώπιση φωτογήρανσης
 4. Μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών
 5. Εξαφάνιση δυσχρωμιών, πανάδων, κηλίδων
 6. Θεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων και ήπιων προκαρκινικών δερματικών βλαβών

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους

Με τη θεραπεία με μικροκρυστάλλους επιτυγχάνεται ένας απαλός καθαρισμός προσώπου με άμεσα αποτελέσματα, χωρίς καθόλου ερεθισμούς, πόνο ή ξεφλούδισμα. Η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους γίνεται συχνότερα στο πρόσωπο , το λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια, τη ράχη, αλλά και σε όποιο άλλο σημείου του σώματος που θέλουμε τη βελτίωση της υφής του και αναζωογόνηση.

Με μια ειδική συσκευή χρησιμοποιούνται χιλιάδες μικροκρύσταλλοι πολύ μικρού μεγέθους στην επιφάνεια του προσώπου, διώχνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας με συνέπεια έναν αποτελεσματικό καθαρισμό του προσώπου, αφαιρώντας τα μαύρα στίγματα και μειώνοντας τους ανοιχτούς πόρους. Η ένταση της τριβής και αναρρόφησης ελέγχεται από το/ τη δερματολόγο και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε τύπου δέρματος. Παράδειγμα, σε ένα τραχύ και λιπαρό δέρμα απαιτείται μεγαλύτερη ένταση θεραπείας απ’ ότι σε ένα με λεπτότερη επιδερμίδα. Ακόμα, ανά περιοχές αυξομειώνεται η ένταση, δηλαδή σε περιοχές με παχιά επιδερμίδα ή με έντονα μαύρα στίγματα και λιπαρότητα, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με χρήση αυξημένης έντασης.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα με την επιδερμίδα να είναι πιο φωτεινή και καθαρή, χωρίς ερεθισμούς και πόνο. Η απολέπιση που μπορεί να προκληθεί είναι ήπια και μη ορατή. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας με μικροκρυστάλλους είναι και η εφαρμογή της και τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού προκαλείται ελάχιστος ερεθισμός και η χρήση αντηλιακού επιτρέπει την σχεδόν άμεση έκθεση στον ήλιο. Επίσης ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία γιατί είναι ένας  απαλός καθαρισμός προσώπου που προσφέρει λάμψη και αναζωογόνηση. Με λίγα λόγια με τη δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι πετυχαίνουμε τα εξής:

 1. Αποτελεσματικός καθαρισμός προσώπου, στήθους ή ράχης
 2. Απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας
 3. Λείανση και βελτίωση της υφής του δέρματος
 4. Λείανση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών
 5. Μείωση των ουλών από την ακμή
 6. Ανάπλαση και σύσφιξη με τη δημιουργία νέου κολλαγόνου
 7. Καλύτερη ροή της λέμφου και μείωση των πρηξίματων

Συνοψίζοντας

Ο καθαρισμός προσώπου είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά και για λόγους ιατρικούς, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, των ουλών της κ.α. Καλό είναι ο βαθύς καθαρισμός προσώπου να γίνεται μία φορά το χρόνο μετά το καλοκαίρι, ώστε να αναζωογονείται η επιδερμίδα και να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα. Πιο ειδικευμένος καθαρισμός προσώπου είναι η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και το χημικό peeling.